Blogger Template by Blogcrowds.

Azi a trebuit sa mai trecem o data pe la starea civila, sa-si depuna un extras de certificat de nastere datand de mai putin de 3 luni (ca de, poate si-a schimbat data nasterii intre timp). In mod normal, nu ar fi trebuit sa fie nici o problema, actele mele erau deja aprobate ca fiind in regula. Am zis in mod normal. Astia nu-s normali. Si nici in toate mintile.

Ii dam deci functionarei actul respectiv, ea verifica data si se pune sa reverifice toate actele. Tanteeeeee dosarul a fost deja aprobat, la ce-ti mai bagi tu botul in el?! Sa te simti importanta?! Si bineinteles, s-a lasat cu belea...

- Domnisoara, traducerea certificatului dumneavoastra nu dateaza de mai putin de 6 luni.

Am vrut sa ma dau cu capul de tabla direct, pentru ca idiotilor astora trebuie sa le explici tot de fiecare data cand vii. Daca vii de zece ori, dai peste zece idioti diferiti, care nu-si stiu, nici unul, treaba, si in plus nici nu gandesc.

Am inspirat adanc.

- Doamna. Aveti certificatul de cutuma aici. Pe el scrie ca in Romania se da un singur certificat de nastere [n.m. In Franta se dau doar "extrase de", pentru ca datele de certificat se schimba, de exemplu la ei se noteaza si starea civila, copiii etc.]. Prin urmare, dat fiind ca el nu se schimba niciodata de-a lungul vietii, traducerea de acum un an o sa fie aceeasi cu cea de peste 10 ani. De ce sa mai dau 30 de euro acum, ca sa se schimbe doar data traducerii si numele traducatorului?
Am crezut ca am explicat destul de clar, sa fi inteles si un copil. Am crezut gresit.

- Da, dar tot trebuie sa fie mai recenta de 6 luni.

Am vazut negru.

- Dar de ce, pentru numele lui Dumnezeu?!? Acum 3 luni, doua colege ale dumneavoastra ne-au zis ca e bine asa! Dosarul e deja aprobat, care vi-i problema?!

- Pai nu ca nu trebuia sa-l aprobe, ca bla bla bla.

Am crezut ca fac dosarul sul si i-l bag in anume parti. In schimb, am mai respirat o data adanc, foarte adanc, si am numarat pana la zece, inainte sa-i raspund.

- Doamna draga, de fiecare data cand venim aici, ni se spune altceva. Ma indoiesc ca legile s-au schimbat la fiecare doua saptamani. Atunci de ce nimeni din primaria asta nu stie ceva sigur, care sa nu se schimbe iar cu o zi inaintea cununiei?!

- Nu, ca de fapt, ca sa vedeti ca bla bla bla, etcetera, pe Coasta de Azur de exemplu bla bla bla, ca in DOM-TOM bla bla bla, ca pentru straini nu stiu ce.

Pe urma a mai chemat o colega sa se sfatuiasca. Nici aia nu stia nimica. Le-am mai explicat de cinspe ori aceeasi chestie, si eu si consortul, poate pricep in sfarsit, in loc sa se uite amandoua la noi cu ochi de viteluse tâmpe.

Pana la urma, ne-a zis, pe un ton de extraordinara marinimie:

- Haideti ca eu il iau asa (mersi, tanti, da-ti mai zic a douazecea oara, era deja aprobat) si o sa vad luni cu colega care l-a facut.

Poi sarut manusitele si piciorusele, fir-ai sa fii de gasca frantuzita, poate te pune dracu' sa ne anunti cu o saptamana inainte de nunta ca pana ala urma sa vedem ca de fapt actele nu-s bune, sa vezi unde-ti bag eu tie Codul Civil, pagina cu pagina, poate va invatati odata legile alea tampite!

Jos Franta, 'tu-va branzeturile alea imputite care va impiedica sa ganditi cand faceti niste legi si cand va alegeti functionarii!

Incep sa inteleg de ce Eugen Ionescu s-a apucat de scris teatru absurd...

Cu ocazia noii dureri de cap cu care m-au cadorisit si care nu vrea sa treaca, inaugurez un nou tag, "nu se intampla numai in Romania".

7 comments:

ocazie cu care iti dedic melodia fuck them all :))

10 septembrie 2008 la 21:45  

sarumana, dar nu, tantea aia nu-i genul meu :))

10 septembrie 2008 la 22:10  

Wow, destul de reconfortant sa stiu ca si alti functionari din alte tari sunt tembeli. La ei o fi de la branza, la noi de la mamaliga, am auzit ca si italienii au probleme de la macaroane....

11 septembrie 2008 la 14:50  

Nu stiu de la ce au astia probleme, dar sunt de-a treptul capete seci (da, azi iar am fost...)

11 septembrie 2008 la 16:04  

Haios. Da sa nu fi in pielea petitionarului. Intr-adevar, sa ne mai calmam si noi, ca se intampla si la altii. La case mai mari.
Sa nu ne mai credem noi buricul tampeniei. :)

14 septembrie 2008 la 03:59  

Intr-adevar, posturile astea fac parte din campania mea "Nu se intampla doar in Romania" :))

29 septembrie 2008 la 10:45  

aualeo, deci daca ma pun eu sa povestesc cu crousu, cu lmdeu si cu scoala o sa te crucesti ca si restu lumii. mi s-au pierdut de atatea ori actele, si am avut atatea probleme cu diferiti functionari care imi ziceau toti lucruri contradictorii ca ar trebui sa initiez o categorie, nu un tag. poate o sa fac asta

1 octombrie 2008 la 14:39  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire