Blogger Template by Blogcrowds.

Mic tratat de prietenie (1)

C-o fi doar problema mea sau a tuturor, nu ştiu, dar cred că se impune un mic tratat despre prietenie, ce înseamnă ea şi cu ce se serveşte. Se pare că prea multă lume a uitat vechile proverbe din bătrâni, cum ar fi cel care spune că prieten nu-i cel care te pupă în părţile dorsale, ci cel care-ţi spune ce crede cu adevărat - sau cel cu ajutorul la nevoie.

Să mă explic:

Sunt o persoană de sine stătătoare, ceea ce înseamnă că am propriile mele păreri, principii şi convingeri. Asta mai înseamnă şi că nu ai dreptul să mi le bagi pe gât pe ale tale şi să mă părăseşti când vezi că nu-ţi merge. Nimic nu mă obligă să fiu de acord cu tine. Prietenii nu sunt sclavi. Din acelaşi motiv, aşteaptă-te să-ţi spun ceea ce cred, nu ceea ce vrei să auzi şi încearcă să digeri faptul că nu-s pupincurista, ci sinceră. Acceptă că sunt diferită de ţine, gândesc diferit şi nu mă judeca şi insulta pentru faptul că nu sunt clona ta, că n-am primit aceeaşi educaţie sau că nu am aceeaşi religie cu tine. Soluţiile de genul "aşa zic eu şi am încheiat discuţia/ mă ridic şi plec/ ies de pe mess/ îmi astup urechile" nu au ce căuta. Dacă ai o problemă cu mine şi zici că-mi eşti prieten, înfruntă situaţia şi hai să căutăm o rezolvare.

"Prietenii mei sunt şi prietenii prietenilor mei" nu funcţionează în viaţa reală. Cum zice o vorbă înţeleaptă: familia nu ţi-o poţi alege, dar prietenii da. Aşa că, dacă ţii morţiş să avem prieteni comuni, lasă-mă pe mine să-i aleg pe cei care mi-s simpatici, nu mi-i impune tu, că o să ajungem obligatoriu la conflicte. Dacă am dreptate, nu o să mă înclin niciodată în faţa cuiva ca să-ţi fac ţie pe plac, oricât de mult aş ţine la tine. "Aşa e el" nu e, sub nici un motiv, superior lui "aşa sunt eu".

Dacă eşti în depresie, dacă te-a înşelat iubitul sau iubita, dacă ţi-a murit hamsterul, dacă ai două dulapuri de reasamblat şi o maşină de spălat de urcat pe scări sau pur şi simplu nevoie de o prezenţă prietenoasă, poţi să mă chemi. Aşteaptă-te totuşi să trebuiască să faci acelaşi lucru pentru mine, că şi eu sunt om şi am nevoie de susţinere. Prietenia se construieşte din amândouă părţile, să ştii.

10 comments:

Postul de fata, precum si continuarea de maine, nu se adreseaza unei singure persoane, ci tuturor prietenilor care m-au dezamagit si dat la o parte. Asta ca sa n-apara neintelegeri si sa trebuiasca sa ma cert si cu altii.

15 decembrie 2008 la 19:01  

voiam sa zic asa:"cineva a fost dezamagit" ..dar cand am vazut comm'u :|..god damn it..frumos nuantat..idealist..dar frumos..vreau si eu prieteni de genul

15 decembrie 2008 la 23:40  

Multam.
Dar tu esti gata sa fii un prieten de genul?

16 decembrie 2008 la 13:02  

Fain articolul. Descrii aici prietenia ideala. Cel putin asa arata o prietenie ideala in viziunea mea. Pare banal, dar ce poti sa vrei mai mult de la o prietenie? Ramane de vazut daca ne putem ridica la inaltimea ideilor si daca suntem siguri ca n`am dezamagit niciodata un prieten, in acelasi fel in care am fost dezamagiti.

16 decembrie 2008 la 15:05  

Eu nu sunt sigura decat de faptul ca am facut tot ce am putut pentru oricare dintre prietenii mei. De la dus acasa beat (mi-a si vomitat prin baie si alte belele), la dat bani stiind ca omul n-are sa mi-i dea inapoi, la tinut in brate si ascultat in momente grele. Dar daca unul din prietenii mei are ceva sa-mi reproseze, poate s-o faca. Stiu sa accept criticile, stiu ca nu sunt cea mai minunata si ca sunt lucruri pe care trebuie sa le indrept. As vrea totusi sa si primesc ceea ce dau, de la fiecare dintre ei.

16 decembrie 2008 la 17:30  

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

17 decembrie 2008 la 11:18  

Sa ma simpt si io printre aia carora le e adresat postu` ??

17 decembrie 2008 la 11:18  

Ia zi, fiule, ce-ti apasa constiinta de te simti vizat? :))

17 decembrie 2008 la 12:59  

OAre nu putem discuta "in private" ??

18 decembrie 2008 la 14:21  

Pai daca ai inceput aici...

18 decembrie 2008 la 14:23  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire