Blogger Template by Blogcrowds.

Mic tratat de prietenie (2)

Dacă ai un prieten, frecventează-l, fiindcă mărăcinii cresc repede pe drumul neumblat, au zis bătrânii. Adică nu mă ignora pentru că nu mai sunt disponibilă să te duc în spate acasă când ești beat, nici nu mă căuta numai când ai nevoie de mine, fiindcă te-ai certat iar cu iubitul și n-are cine-ți înmâna șervețelele. Dacă ți-s într-adevăr dragă cum spui, ar trebui să mă suni din când în când și pentru simplul motiv că vrei să mă vezi la un pahar de vorbă. Un prieten e acolo pentru tine și pe vreme bună și pe vreme rea; nu mă uita deci când ți-e bine și nu mă căuta numai la nevoie, pentru că în curând n-o să mă mai găsești deloc.

Hotărăşte-te dacă mă vrei ca prieten sau ca aducător de foloase; fiindcă dacă te dai drept prietenul meu şi încerci să faci tu profit în paguba mea, a doua oară n-o să mă mai vezi la faţă. Aveam odată mare nevoie de bani, nu mai aveam nici măcar ceva de mâncare. M-am dus la o prietenă care mă putea ajuta şi am rugat-o să mă împrumute pentru câteva zile. A acceptat, cu condiţia să-mi dea în euro şi să-i plătesc înapoi tot în euro. În condiţiile în care, în perioada aceea, euroul era în creştere nebună, cine ar fi câştigat şi cine ar fi pierdut? I-am mulţumit deci, i-am spus că mă mai gândesc şi am apelat la cineva cu mai mult bun-simţ. Fetei respective nu i-am mai cerut niciodată cel mai mic serviciu.


Cum rămâne cu prietenia dezinteresată? Dar cu "prietenul la nevoie se cunoaşte"? Eu, când văd un om la pământ, îl ajut să se ridice, fără condiţii; ce să mai spun de un om care mi-e drag? Am împrumutat şi eu bani, indiferent că ştiam că omul putea să mi-i dea înapoi sau nu, pentru că, de modă veche fiind, prietenia nu are preţ pentru mine. Bani se mai fac, dar prietenii, din păcate, sunt mult mai greu de găsit. Mulţi oameni ar trebui să se gândească mai mult la asta.

5 comments:

Poate chiar a fost dezinteresanta prietena cu Euro. Ai dovada ca nu? Poate chiar avea euro "la saltea", nu lei. In fond, ea ce avea castigat daca`i inapoiai Euro? Nimic. Pentru ea era acelasi lucru.

Am fost imprumutat si eu de o prietena, cu o mie de euro. I-am promis ca-i dau inapoi in 2-3 luni, tot euro. Asa mi-a dat, asa mi s-a parut corect sa-i dau inapoi. Eu aveam nevoie de lei. I-am schimbat (->pierdere pt mine), i-am schimbat iar inainte sa-i inapoiez (->pierdere pentru mine iar) si i-am dat dupa o luna, deci inainte de termen (nicio pierdere, nici castig pt ea). Nu mai stiu daca euro crestea sau scadea, e irelevant.

Dar poate respectiva ta prietena chiar n`avea lei..

17 decembrie 2008 la 15:51  

In primul rand, cand vrei sa ajuti un prieten, nu-l bagi in pierderi. In al doilea rand, daca ea a cumparat euro cu, sa zicem la nimereala, 3 lei si i-ar fi schimbat (cei pe care i-as fi dat eu inapoi) cu 3,5 lei, nu a castigat nimic?
In al doilea rand, avea lei, cu ce crezi ca-si facea cumparaturile?
Problema ei, mi-am dat eu seama dup-aia, era ca prietenia nu avea nici un rol de jucat cand era vorba de ajutat pe cineva.

17 decembrie 2008 la 16:26  

Nu-i tin partea, dar poti privi un pic altfel lucrurile..

In cazul particular pe care l-ai descris, e aiurea sa gandesti ca a cumparat euro, ti i-ar fi dat tie, i-ar fi luat inapoi si apoi i-ar fi vandut.. Poate n-avea chef sa vanda euro doar ca sa-ti dea tie lei. Ar fi iesit ea in pierdere. Poate voia sa pastreze euro

Cand ceri cuiva ajutorul, te gandesti in primul rand sa nu`l bagi tu in pierderi. Asa mi se pare corect.

Ma rog, n-are legatura cu prietena ta.. Nu cunosc situatia:P

18 decembrie 2008 la 12:18  

Draga, avea lei, ce tot atata intoarcem situatia pe toate partile. E genul de persoana fara griji financiare, de aia am si apelat la ea, stiam ca poate sa ma ajute fara sa-si rupa de la gura. Daca voiam sa dau dobanzi, ma duceam la camatari direct.

Hai ca postul asta e despre altceva totusi.

18 decembrie 2008 la 14:23  

Bine, draga:P Ziceam asa, ca idee.. Fara legatura directa cu X..

19 decembrie 2008 la 10:04  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire