Blogger Template by Blogcrowds.



A doua zi, m-am trezit proaspată ca o floricică sub roua dimineţii (ce bine le potrivesc, ptiu! să nu mă deochi) când ne-a bătut soarele-n geam, adică pe la 7. Un record pentru mine, vă daţi seama. Am început ziua cu bucurie, fiindcă era aşa de frumos afară şi aşa senin şi călduţ de-mi venea să chiui. După un mic dejun copios, am coborât să ne plimbăm pe malurile Loarei, pe sub copacii proaspăt înmuguriţi, şi după ce m-am săturat de soare şi de miros de verdeaţă proaspătă, am pornit iar la drum.

Ţin să spun că Saumur a trecut pe primul loc în lista oraşelor mele preferate, e încă şi mai frumos decât Blois (poate şi din cauză că era cerul senin) şi are un castel mai pe placul meu, adică fortificat şi construit din piatră gălbuie, care arată grozav în contrast cu cerul albastru închis; casele sunt albe cu acoperişuri negre şi roşii, străzile pavate coboară dinspre castel în oraş în trepte. Din păcate, se lucra la renovarea zidurilor, iar puţinul care se putea vizita era accesibil abia începând din aprilie. Am hoinărit în schimb pe străzile oraşului, ne-am făcut plinul de pliante la oficiul de turism si am oftat că nu mai aveam timp să vizităm toate minunăţiile din împrejurimi - locuinţe troglodite, muzee, ateliere de olărit, peşteri, castele, zoo...

E hotărât, o să ne întoarcem aici cândva mai spre vară, când toate frumuseţile oraşului o să fie disponibile: plimbări ghidate, călare sau în caleşti; croaziere pe Loara, în corăbioare cu pânze, de-a lungul satelor pitoreşti şi a bancurilor de nisip ce adăpostesc nenumărate soiuri de păsări; bazarul de antichităţi, de la cărţi până la mobile, din fiecare a doua duminică a lunii; concertele de orgă din luna mai; sărbătoarea naturii ce are loc în Brain-sur-Allonnes, site medieval; festivalurile şi concursurile de călărie a celebrei şcoli militare de echitaţie a Saumurului, "le Cadre Noir"; galeria neguţătorilor din secolul XIX; parcul "Piatră şi Lumină", cu miniaturi ale celor mai frumoase monumente ale zonei Loarei; cea mai mare carieră de sarcofage din Europa, din secolul al V-lea, în care primii troglodiţi şi-au săpat locuinţe, ferme, capele, cuptoare şi toate cele necesare pentru a supravieţui atacurilor vikingilor, plus alte 20 de situri subterane, printre care şi un sat de artizanat, restaurante, muzee, culturi de ciuperci, La Rose Bleue ce reuneşte ateliere de olărie şi expoziţii de artă; "Mina albastră" de ardezie şi atâtea altele.

Mai multe poze, ca de obicei,
pe blogul foto.



(Va urma)

15 comments:

Yepiiiiii, uite lucruri frumoase, de sfârşit de săptămână :)

26 martie 2009 la 14:51  

Superbe. Tre sa trec si eu pe'acolo la un moment dat

26 martie 2009 la 17:27  

that was me. care eram

26 martie 2009 la 17:27  

@DeMaio: da, si mai am o tura :D

@Catalin: sa petreci cel putin o saptamana, sa apuci sa vezi ceva, nu ca mine pe fuga. Si pe urma sa-mi dai si mie poze :D

26 martie 2009 la 20:05  

Cat de frumos!
Mie cel mai tare, imi place prima poza dupa ce se termina textul, e superba :D

27 martie 2009 la 09:17  

Doamne ce frumusete. De-asta iubesc eu Franta fara sa o fi vazut niciodata decat in imagini (bine am fost la Colmar si la Strasbourg, da' nu se pune ca parca am fost in trecere, asa de putin am stat).

Oare ti-ar ajunge o viata sa ii vezi toate castelele?

27 martie 2009 la 12:19  

superbe...pe cele mai multe le-am vizitat cu ani in urma..si speram sa merg anul acesta, insa mi-e teama ca ni se pune criza contra:)
multumesc pentr ca-mi reamintesti cu aceste fotografii...de mine altadat':))

27 martie 2009 la 14:03  

Asta cu floricica-i din Nabokov sau asa se nimeri ?

29 martie 2009 la 20:50  

Asa s-a nimerit, dar culmea, imi place Nabokov :D

30 martie 2009 la 16:21  

Ai un stil foarte frumos de a relata.

baics

31 martie 2009 la 11:00  

Iote si baicsu, ce onoare! Vin' sa te pup!

31 martie 2009 la 13:28  

So lovely, ca intr-un roman frantuzesc :)

6 aprilie 2009 la 14:44  

imi place tare mult cum scrii.

26 aprilie 2009 la 23:29  

....imi plac si pozele.

26 aprilie 2009 la 23:36  

ma bucur :)

27 aprilie 2009 la 13:12  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire