Blogger Template by Blogcrowds.

Inapoi pe banci

Sunt fericită şi nerăbdătoare. După multe ezitări, răzgândiri, întrebări în dreapta şi-n stânga, căutări de informaţii şi altele, m-am hotărât: mă întorc la facultate. De data asta, n-o să mai fac aceeaşi greşeală, şi anume de a mă gândi la ce aş putea face după ce termin în detrimentul a ceea ce mă pasionează cu adevărat. Mă întorc deci la prima şi marea mea iubire: cărţile. Şi nu oricum, ci înscriindu-mă la Litere la cunoscuta universitate Sorbona!

O să am destul de multe bătăi de cap, totuşi. Mai întâi, trebuie să dau un examen în urma căruia să mi se ateste nivelul de cunoaştere al limbii franceze, care trebuie să fie mai mult decât impecabil. (Atenţie, urmează multe detalii neinteresante dacă n-aveţi de gând să vă înscrieţi.) Am de ales între DALF (nivelul C2), care costă numai 230 €, la Alliance Française; TCF, la Centre International d'Etudes Pédagogiques; testul organizat de Centre Expérimental de Civilisation Française (CCFS), 85 € plus încă două teste în alte cazuri facultative, însă obligatorii pentru înscriere, 32 a€ fiecare; sau, cel mai simplu, examenul organizat de însăşi Sorbona, mai exact de Service des examens de langue française réservé aux étudiants étrangers (SELFEE), 75 €.

M-am uitat ieri într-o doară pe site ca să văd datele şi, drept să zic, mi-a stat inima când am văzut că termenul de înscriere pentru CCFS este 30 aprilie, pentru un examen pe 16 mai. Mi-am petrecut seara clicuind cu frenezie în dreapta şi-n stânga, cu atât mai agitată cu cât, fără vreun motiv aparent, Adobe Readerul refuza să deschidă orice .pdf aflat pe un site. Să mai zic în ce format erau majoritatea chestiilor importante? Noroc cu Alexandra care, ca o prietenă devotată ce e (şi pe care o-mpupez mult pe această cale), şi-a petrecut seara făcând printscreenuri ca să pot citi şi eu respectivele documente. După multă frământare şi mult stres (dacă nu mai au locuri şi mă amână şi nu am rezultatele gata până la înscriere?), dezinstalări şi reparaţii ale lui nenea Adobe, azi dimineaţă am reuşit să văd ce trebuia şi am aflat, cu uşurare, de examenul organizat de Sorbona: tot pe 16 mai, dar cu înscriere până pe 9... Pfiuu!

A doua problemă a fost cea a bursei. După progrămelul lor de simulare, s-ar părea că am dreptul cel puţin la scutirea de taxe şcolare, ceea ce înseamnă o economie de 173 €, iar în cel mai bun caz, la 2000 şi ceva pe an. Cum însă trebuia să ştiu anumite detalii financiare, iar consortul îşi prinsese urechile în joc, fiind într-un dungeon şi în mod constant pe cale de a muri (dacă-l cred pe el), a trebuit să amân şi asta până dimineaţă, sperând să-i pot capta atenţia suficient de mult timp şi trepidând de nervi, fiindcă şi înscrierile pentru bursă se încheie tot pe 30. Am făcut-o şi pe asta odată cu prima cafea.

Îmi mai rămâne să aştept un răspuns şi între timp să-mi traduc diploma de bac, adică să mă trambalez jumătate de zi prin Paris şi să plătesc 30 €, dacă n-oi uita cumva să-mi fac programare la preaînălţatul traducător, care pare-se e îngrozitor de ocupat (?!), de nu mă poate primi fără.

Să sperăm că totul se petrece cu bine, că altfel o să fie grav pentru toată lumea. Şi acum vă las, mă duc să mă rog.

12 comments:

Bafta multa si sa te vedem "etudiante" cat de curand!

28 aprilie 2009 la 21:58  

mersi, sa speram ca merge, sa nu fac valuri degeaba :))

28 aprilie 2009 la 22:34  

mult succes si presimt ca totul o sa fie bine. Sa ne anunti si pe noi cei din blogosfera ce raspuns ai primit:) desi sunt absolut sigura ca va fi unul in favoarea ta:)Bafta!

28 aprilie 2009 la 23:07  

Uau! bafta multa, tin pumnii!

29 aprilie 2009 la 08:35  

Wow! Da!
Bravo, drace! Şi multă baftă să ai!

29 aprilie 2009 la 09:57  

Succes maxim la examene. No, io zic, din cate cunosc si stiu, ca iar vii cu 10 plus :)

29 aprilie 2009 la 11:36  

Mersi, mersi, o sa le zic ca-mi tin romanii pumnii, sa nu indrazneasca sa ma refuze :p

29 aprilie 2009 la 13:35  

Zi lu' consort ca, daca iese din pivnita, scoate bani din bursa aia!
Bafta, Denise cherie, hai ca vous aleez les faites en sang! :P

2 mai 2009 la 07:41  

Iti urez si eu bafta. :)

2 mai 2009 la 12:30  

bafta, dragutzo. si nu mai zi. ca io deja am doua specializari incepute si inca doua in curs. iar Literele un vis vechi.

daca ai nevoie de ceva, da-mi un mail si iti raspund cand il vad. o sa iti dau si nru numa sa imi iau altul odata.

ps: si tine minte, Sorbona facultate cunoscuta. dar organizare haotica. it's France, baby.

2 mai 2009 la 18:19  

trebuia doo puncte. mnah.

2 mai 2009 la 18:20  

Frumos ameste Creatia divina fiinta -Romania
Materia energie_Rusia si Mama natura _Franta.Succes.

13 mai 2010 la 07:56  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire