Blogger Template by Blogcrowds.

Un răspuns

Dragii mei, şi cei mai puţini dragi,

Văd că v-aţi unit atâţia să îmi daţi sfaturi, să mă ironizaţi sau să mă înjuraţi, aici sau pe siteul Evz. Multe din comentarii nu reflectă decât faptul că n-aţi citit nimic (cu 8 clase, eu? Am terminat liceul cu 9,85, am doi ani de Ştiinţe Politice făcuţi la Iaşi şi acum am luat-o de la capăt cu facultatea. Insultele de genul asta nu mă fac decât să râd.) Să vă explic, totuşi, nişte lucruri care sunt doar umila mea părere; vă place sau nu, şi Franţa şi România sunt ţări democratice, în care am dreptul să spun ce gândesc şi, din fericire, nici unul dintre iluminaţii care mi-au dorit de bine nu pot să mă împiedice.

Ce am primit? "- Ah, sunteţi româncă... Păi nu ştiu dacă aveţi drept de muncă. - Am. - Aha, bine... vă sunăm noi". "- Ah, sunteţi româncă... Păi nu ştim ce acte vă trebuie ca să vă căsătoriţi. - sau - vă trebuie tot ce e pe lista asta de 240219 de rânduri". "- Ne trebuie cineva care să aibă măcar bacul şi să vorbească engleză. - Am bacul plus doi ani de facultate, vorbesc engleză, română, şi ceva spaniolă. - Ah, perfect. Când puteţi începe? - Oricând. - Extraordinar. Vă sunăm noi în curând, dar e că şi făcut. Ah, o ultimă întrebare: sunteţi frantuzoiaca? - Nu, româncă." A doua zi, email: "Profilul dumneavoastră nu corespunde cu cerinţele pentru acest post. Mult succes în continuare." "- Ah, sunteţi româncă... din păcate, reputaţia ţării dumneavoastră nu ne permite să..." Şi pentru asta să le mulţumesc, să-mi schimb numele blogului în "Denisa pentru Franţa" şi să-i pup umil în dos? Ha, să le-o ziceţi altora, nu mie.

Până una-alta, n-am zis niciodată că mi-am ratat viaţa, integrarea aici sau orice altceva, dimpotrivă, încep să înaintez pe drumul cel bun. De ce nu mă întorc acasă? M-aş întoarce şi mâine, dar ar însemna să-l părăsesc pe cel pe care-l iubesc, şi pentru el trec prin orice, fie şi printr-o mie de birouri cu funcţionari francezi. Asta e singurul lucru care m-a adus şi care mă ţine aici, nu banii, nu şcoala. Loc de muncă aveam şi în România, la facultate mergeam şi în România. Franţa nu mi-a dat nimic în plus, ba mi-a luat: familia, prietenii, locurile dragi şi atâtea şi atâtea lucruri de care v-aş fi spus pe vremea când mai credeam în voi Din păcate, pietrele cu care m-aţi lovit - de ce? habar n-am - m-au făcut şi pe mine să-mi pierd speranţa în români şi să mă întreb dacă aş avea măcar la ce mă întoarce.

De ce am răspuns interviului? Am avut naivitatea de a crede că v-ar interesa să vedeţi că nici în auritul Occident nu umblă câinii cu croisante în coadă, nici iarba nu-i mai verde, că poate v-aş face să vedeţi, ca mine, că acasă nu-i mai rău ca în altă parte. Chiar iubesc România, nu mi-e ruşine că sunt româncă - nici măcar n-o să cer cetăţenie franceză -, nici de Moldova mea nu mi-e ruşine, după cum mi se sugerează că ar trebui să-mi fie. Şi, în ultimul rând, nu mi-e în nici un caz ruşine cu ce sunt. O să continui să mă zbat să obţin bursa de merit la Sorbona, să nu mai fiu doar printre primii zece pe an, ci printre primii trei, o să continui să mă pregătesc să devin traducătoare, o să continui să mânuiesc româna şi franceza cu aceeaşi uşurinţă, o să continui să citesc cărţile mele de "mahalagioaică" (e o listă în stânga jos, dacă vă arde curiozitatea să vedeţi ce poate citi o biată ţărăncuţă ca mine), să scriu şi în general să trăiesc la fel că înainte, căutând să înaintez mereu.

Şi din toate motivele astea, n-o dau anonimă:

Denisa Ispas

53 comments:

Citez din intelepciunea boborului: "Ba, mahalagioaico... ba, nu ti-e rusine, manca-ti-as? Da' cum iti permiti tu sa vorbesti urat de Franta, da' tu stii cine e Franta? Stii tu, fai?"

La care nici nu merita sa raspunzi, dar dacaai avea un moment de anti-patriotism visceral si nu te-ar deranja sa cobori pana la nivelul cel mai penibil al spiralei morale...

Totusi ai raspunde astfel: da' tu stii, ba?

Bineinteles ca nu. Articolul din EVZ nu mi s-a parut nimic iesit din comun, un interviu obisnuit, intrebari simple, dragute, fiid EVZ m-am simtit mandru tare de a noastra Denise. Apoi citesc comentariile... dupa cinci deja simteam cum imi protesteaza intestinele si voiau sa-si verse continutul... si tot ar fi fost un spectacol mai tolerabil decat ceea ce citeam acolo.

Dar nu-ti ia decat un moment sa-i descosi pe acei Pinocchio de imitatie, made in China adusi de marinari polonezi in Constanta...
Profilul lor dupa o scurta analiza psicolojica ar fi urmatorul... cocalarul de Dorobanti care crede ca excrementele dumnealui pute a Yves Rocher, pitzipoanca care noaptea se transforma in dama de companie si cu veselie acum isi incearca sistemul digestiv cu "eliminarile" vreunui francez si bea Champagne, draga. Am putea continua dar voi face un scurt rezumat: cretini.

Nu merita nici o vorba mai frumoasa, nici macar efortul de a mai comenta asupra domniilor lor.

Si semnez: Ian Anghel

P.S.: Tocmai ce m-am intors dintr-o vacanta in Franta unde m-am inteles foarte bine... cu nemtii.

17 aprilie 2010 la 22:37  

Comentariile de pe evz nu sunt relevante Denisa. Ele reprezinta parerea unui grup mai restrans decat numarul total de comentarii postate. Cum asa ? Pai 90% dintre comentariile rautacioase apartin unor secui (bozgori, maghiari, sogori etc.) care posteaza sub diferite pseudonime romanesti pentru a da credibilitate comentariilor lor. Nu cred ca trebuie sa iti spun si de ce fac asta. O fac la TOATE articolele care vizeaza Ro. MULTE din povestile si experientele lor pe afara, postate pe forum, sunt FICTIVE. Esti si tu romanca, stii ca un roman nu poate fi atat de retardat.

17 aprilie 2010 la 22:39  

Buna, Denisa :)
Hristos a-nviat! de fapt...

Cand ma bucuram si eu ca ai mai postat ceva nou, am citit raspunsul tau. Mergand pe firul invers, am citit interviul (ok - pot pentru ca sa zic) si de abia atunci mi-a picat fisa: comentariile :)
Imi permit sa comentez aici, pe blogul tau, pentru ca e mai direct asa: te rog frumos nu pune la suflet toate frustrarile si sentimentele negative care probabil transpar din comentarii. Nu, nu le-am citit pe toate, dar am suficiente date incat sa le refac pe toate, cu toata gama de argumente.
Asa ca vreau si eu sa iti zic ce cred: traieste-ti viata cat poti de frumos, un om ramane om adevarat indiferent de limba vorbita sau nationalitate. Esti, dupa parerea mea, un om frumos, curajos, care a avut puterea si credinta sa o ia de la capat si sa schimbe atatea lucruri in bine.
Nu vreau sa apar nici onoarea romanului (come on, we really really suck sometimes), nici sa dau dreptate vreunei parti.
Si ca sa scurtez:
Tu deviens responsable pour toujours de ce que tu as apprivoisé. Tu es responsable de ta rose.
Fiecare isi traieste viata :)
Continua sa fii un om puternic si frumos :)
Tot binele din lume, si scuze pentru micul roman :)
Ana

17 aprilie 2010 la 22:47  

Noua platforma EVZ nu este moderata si a ajuns locul de refulare a frustrarilor bozgorilor. Din 10 comentarii rautacioase doar unul apartine unui roman, restul sunt clone de-a lui Olga si inca vreo doi. Se dau drept romani, si posteaza multe comentarii sub diferite nume, toate anti-romanesti, direct sau indirect. Argumentele lipsesc cu desavarsire. Ce vrei de la un IQ de bozgor....

17 aprilie 2010 la 22:57  

Multumesc, Ana.

17 aprilie 2010 la 22:59  

Nu ai pentru ce >:D<
De obicei nu prea ma manifest "online", sau cel putin nu (extrem de) public, dar ... de cand am descoperit blogul tau si am mai citit ce ai ales sa postezi pe el, m-am gandit ca "hm...ce chestie, oameni normali. Mai exista".
Si la cat se pare ca te-au afectat comentariile, ar fi fost pacat sa tac si sa nu incerc sa iti zic macar o vorba buna.
Un sut in fund, un pas inainte, nu?
Sau... nu mor caiii cand vor cainii (prea multi de i?:-))
Hai, inima sus :)
(si promit ca tac, e tarziu si incoerenta imi creste exponential)

18 aprilie 2010 la 00:03  

Avem o experienta asemanatoare, eu traiesc in Anglia (Londra, am inteles ca orasul asta nu reprezinta Anglia), am un blog unde imi notez zi de zi ce facem / ce mizerii am mai primit si mai nou am primit critici legate de prejudecatile mele - nu as fi political corect. Asta e adresa blogului meu, poti sa o stergi din comment daca vrei, nu imi propun o publicitate, era mai mult un jurnal pt prietenii mei de acasa si a ajuns cronica unei dezamagiri:
http://london-bptimes.blogspot.com/

18 aprilie 2010 la 01:25  

Draga Denisa,
Dintr-o eroare comentariul pe care-l faceam ieri: denisa-franta 1-0? a aparut la o alta postare, dar vad ca deja scorul ia proportii din pricina unor CONationali.
Comentariile reflecta o stare de spirit filtrata prin prisma unei istorii personale. Deci tu trebuie sa-ti vezi de treaba, scris, iubit...si asa poate vei ajunge si mai departe, sau daca nu, macar vei putea sa-ti gasesti un echilibru sufletesc.
iti doresc numai bine,
radu

18 aprilie 2010 la 07:28  

Româncuţo de sub şapca lui Gavroche mie-mi placi si cred ca esti o fata extraordinara.

Nick

18 aprilie 2010 la 09:08  

Vin şi eu aşa.
Şi spun că nimic nu mă face să fiu mai scârbit decât ţara asta şi oamenii ei. Nu, nu o iubesc, sunt aproape antisocial, pentru că nu vreau să mai întind mâna oricărui retardat şi, din punctul meu de vedere, îţi sugerez să nu mai treci pe aici decât sub forma unei vizite. Dacă mai visezi să devii scriitoare faimoasă, stai acolo, ai toate şansele, aşa, şchiopătânde cum sunt ele.
Aici...poţi doar să te transformi într-un nimeni plăcut intelectual, ca mine.

Semnez,

Bogdan Constantinescu

18 aprilie 2010 la 10:00  

Denisa, nu trebuie sa-i bagi in seama... eu cred ca ai avut foarte mult curaj cand te-ai mutat la ei! Plus ca iti continui si studiile... stiu si eu cat de diferit e sistemul lor fata de al nostru. Bafta in continuare... si lasa-i sa arunce cu noroi... or sa se plictiseasca la un anumit moment dat!

18 aprilie 2010 la 10:02  

am frunzarit si eu comentariile la articolul din evz. se adauga la motivele pentru care, zilele astea, nu stiu zau daca sa rad sau sa incep sa disper cand vad atata ingustime si obtuzitate in juru-mi. nustiu, as vrea sa-i vad pe oamenii acestia incercand sa se descurce pe alte meleaguri sau sa faca o facultate, daca li se pare asa de simplu. ca de dat din gura vad ca sunt buni. de fapt la asta suntem campioni, la datul cu parerea :)

succes in continuare, in tot ceea ce-ti propui :)

18 aprilie 2010 la 11:01  

Va multumesc, va multumesc tuturor.

18 aprilie 2010 la 11:15  

Fruntea sus Denisa ...tot ce descrii tu in Franta se intampla si in Italia,Roma.Articolul din EV e corect si exprima adevarul ,cat despre frustatii care lasa comentarii asa ca sa mai treaca timpul, aici ii numim lingài,vanduti,neromani,oameni fara valoare etc. A te integra nu e sinonim cu a làsa capul plecat...

18 aprilie 2010 la 16:51  

Eu locuiesc și lucrez în Anglia, în Chelmsford, Essex (unde Marconi a inventat radioul). Nu prea am contact cu realitatea din jur, pentru că deși sunt aici de un an și ceva, încă mai simt România în coastă, rău de tot.

Voiam să scriu ceva mai mult, dar mi s-a părut prea lung și prea băteam câmpii, așa că spun pe scurt: dă-i în mama lor de români autentici. Pentru o mână de prieteni chiar nu se merită să intri în coliziune cu toată România, oricât de răi ar fi francezii și oricât de dor ți-ar fi de prieteni și familie.

În cazul meu, de exemplu, prietenii sunt pe messenger pe undeva și asta e suficient, iar dacă li se face prea tare dor de mine, sunt la un bilet de avion distanță de mine (pe care-l sponsorizez eu dacă e cazul). Cât timp nu li se face dor la toți odată, totul e bine (n-am fost niciodată de gașcă, cu toții am de obicei o relație de unu la unu), iar dacă mă duc eu în RO pt. câteva săptămâni sau vin ei în UK pt. aceeași perioadă, tot atât m-ajunge, dar se merită mai mult să vină cineva în UK decât să mă duc eu în RO (văd și ei o țară străină și eu nu trebuie să văd românii pur-sânge care vin la pachet cu România).

De când am ajuns la concluzia de mai sus, și mi-am asumat-o complet, parcă mă doare capul ceva mai puțin :) Am ajuns la concluzia asta iarna asta, când am fost în RO, și dorul mi-a făcut mai mult rău decât bine.

"Screw 'em", vorba englezului :)

18 aprilie 2010 la 23:19  

Denisa, stiu ca e greu sa citesti criticile acestea, dar chiar nu ar trebui sa o iei personal. Eu citestc evz-ul si alte ziare online zilnic. Poate sa fie cea mai buna stire din lume, tot se gasesc oameni care sa critice. O sa se faca curatenie generala...critica. Un batran mergea prea incet pe trecerea de pietoni si un sofer l-a luat la bataie si l-a omorat...tot mosul era de vina. Un copil a cazut in cap la scoala, iar diriginta nu le-a spus parintilor, iar copilul a murit cateva zile dupa-selectie naturala. Ma tot cruceam inainte ...inca imi este greu sa citesc astfel de comentarii, dar realitatea este ca niciodata nu o sa multumesti pe toata lumea, cu atat mai mult pe romani. Cat despre furia lor...multi nu au plecat inca intr-o alta tara si cred ca aici cresc bani in copaci, iar altii au plecat si vor sa se convinga ca sunt peste romanii care au ramas acasa, iar altora pur si simplu le place mai mult in alta tara (in general pentru ca nu le mergea bine in Romania, dar exista si exceptii).

19 aprilie 2010 la 00:59  

M-am uitat putin pe blogul Denisei si am citit in fuga articolul din EVZ. Ideea ei despre Franta mi se pare oarecum stiintifico-fantastica, atit de departe este de ceea ce am trait si traiesc eu insami (de 18 ani in Franta, numai printre francezi, inclusiv cu un master in informatica- vedere artificiala).

Denisa nu are nici maturitatea necesara nici distanta in timp si spatiu ca sa poata compara poporul roman cu alte popoare. A facut-o Cioran inainte de razboi cind a incercat sa raspunda la intrebarea « care este aportul poporului roman in lume prin comparatie cu alte popoare, francez, german, englez » ( « Schimbarea la fata a Romaniei) dar si el e depasit de realitate in ziua de astazi, avind in vedere viteza si gradul de degradare a poporului roman in ultimii 60 de ani.

Ca sa fiu cit mai succinta, voi spune ca si la francezi, ca si la romani, sint si buni, si rai, si destepti si prosti, numai ca ceea ce la ei poate fi comparat cu o simpla raceala, la poporul roman este deja o pandemie. Si ma mira mirarea unora cind vad cum sintem priviti de catre straini, avind in vedere numarul de hoti, criminali, prostituate &co. din Romania (si sa nu ne ascundem dupa degete, nu sint toti tigani !) care au invadat orasele europene in ultimii douazeci de ani. Iar Denisa (si toti ceilalti pe care strainataturile ii indigneaza) daca este atit de nemultumita de Franta si de francezi, are solutia la indemina : sa se intoarca in Romania. Francezul ei o poate urma, daca iubirea lor este atit de mare precit spune. Cu acest prilej va putea face cu adevarat ceva pentru poporul pe care il iubeste, desi eu ma cam indoiesc: in general cei care nu se adapteaza in strainatate, sint cei care nu sint in stare de mare lucru nici in tara...

19 aprilie 2010 la 10:26  

Francezul meu nu ma poate urma in tara, pentru simplul motiv ca nu vorbeste limba: ce naiba vrei sa faca el in Ro? Cine l-ar angaja? Daca eu ma adaptez greu aici, vorbind deja franceza foarte bine, el ce ar face in tara? Tu-ti dai seama de ce chin ar trebui sa ii impun, sub pretextul dragostei? Dragostea trece peste multe, dar nu trebuie nici sa exageram.

Si eu la ce sa ma intorc? Cine m-ar angaja? N-am auzit pana acum decat de povesti de pile, de abuzuri, de contracte nerespectate, de salarii care vin cand vrea seful, fara nici un gand pentru nevoile angajatilor. Si chiar daca mi-as gasi de lucru in conditiile astea, cu un salariu nesigur, cum sa-l intretin si pe el? Nu va ganditi deloc la ce spuneti, sa moara Schumi. Da' bine ca eu nu stiu sa gandesc in perspectiva si stiti voi.

19 aprilie 2010 la 11:01  

Draga Denisa, afla ca nu esti singura in situatia asta, mai suntem multi. Urmareste-ti scopul, munceste pentru a-ti indeplini dorintele si lasa-i pe ceilalti sa zica si sa faca ce vor. Eu amvenit de mai mult timp si sentimentele mele erau aceleasi; cu timpul te mai obisnuiseti si se mai obisnuiesc si ei cu tine. E mai greu in regiunea Parisiana si daca ati pleca in provincie, intrun orasel mic sunt sigur ca a-i fi mai multumita. Lumea e altfel la "tara", oameni sunt mai putin grabiti, mai putin emancipati si mult mai putin xenofobi. Asta e sfatul meu.
Succes, Florin

19 aprilie 2010 la 11:42  

Te admir la fel de tare cum admir si Franta; imi pari o romantica... inca in viata. Ce-i drept ca de birocratia lor nu m-am lovit, dar m-as duce si pe jos acolo daca as avea ocazia... Mi-ar placea sa infiripam o corespondenta pe mail - aaacdr@iahu cand ai timp de asa ceva - si cu prima ocazie cand ajung acolo, sa ne si vedem la Mac :). Pana atunci iti pun situl la mine in blogroll.

19 aprilie 2010 la 13:04  

Citez: "la ce sa ma intorc? Cine m-ar angaja? N-am auzit pana acum decat de povesti de pile, de abuzuri, de contracte nerespectate, de salarii care vin cand vrea seful, fara nici un gand pentru nevoile angajatilor"

Aha... Deci iata ca nu e chiar atit de roz in Romania, nu-i asa?

Bun, nu vreau sa intru in discutii privind ceea ce ar putea face "franczul" tau in Romania, dar vreau sa-ti spun numai atit: tu (ca si mine) ai venit in Franta, tu ai venit la ei, nu ei la tine, deci tu trebuie sa faci efortul de rabdare si de adaptare!

Nu-i usor! Nu-i usor sa fii dezradacinat! N-as sfatui pe nimeni sa-si paraseasca tara fara motive intemeiate! Dar odata parasita, daca ai putin bun simt (adica atit incit sa nu-ti placa mizeria, ciinii de pe strazi, nesimtirea generala...) cale de intoarcere nu mai exista! Asa ca cel mai bine e sa faci tot ce poti ca sa-ti fii multumita. In ceea ce ma priveste, nu voi fi niciodata frantuzoaica, am venit prea tirziu. Dar tu esti tinara! Daca privesti inainte, si nu in urma ta, daca inveti, (si nu ma refer numai de la profesorii de la facultate, ci de la viata, de la mediu in general) daca incerci sa fii si autocritica, si nu numai critica, daca adopti o atitudine pozitiva (vorba cintecului) in toate imprjurarile, va fi in intregime spre binele tau!

Nu uita, poporul francez nu este numai individul (sau individa) de care te-ai ciocnit la un moment dat! Poporul francez este unul din cele mai mari popoare ale lumii, priveste-i catedralele, zidurile cetatilor, orasele medievale pastrate aproape intacte, ca sa-l intelegi... Si de abia dupa ce vei avea o imagine cit de cit completa, de abia atunci vei putea face o comparatie onesta cu poporul roman...

Si nu uita: Franta nu este Parisul, Parisul este aproape 80% locuit de emigranti de data recenta, asa ca in nici un caz nu trebuie sa judeci poporul francez dupa populatia Parisului...

Mult succes in continuare!

19 aprilie 2010 la 13:43  

Denisa, din momentul in care ai ales sa scrii pe un ton atit de provocator - "Denisa contra Frantei", rien que ca ! poti sa te astepti la reactii acide. Poate s-ar cuveni sa ai mai multa retinere. Impresia pe care o dai este ca ai venit de citiva ani si, abia ajunsa aici, critici de mama focului. Cind mergi la cineva acasa critici tor ce vezi ? Nu. Asta se numeste a fi bine crescut. Prin acest blog dovedesti ca nu prea esti. Dar, de', "generatiile tinere" :)

19 aprilie 2010 la 16:56  

de 20 de ani ne lamentam ca nu avem un Havel, iar acum cand l-am descoperit aruncam cu pietre in el. rusine! bafta denisa!


m(uresan) v(ladik)

19 aprilie 2010 la 17:55  

da, sigur, problema e la ei si nu la tine...
cand o sa muncesti si in Romania si, in general, cand o sa traiesti din munca ta, atunci sa ne vorbesti de birocratie, de societate, de integrare, de viata.
pana atunci iti recomand sa-ti incepi toate propozitiile cu "eu cred ca". Ca daca nu, nu reusesti decat sa te faci de ras

19 aprilie 2010 la 19:24  

Mirona,

N-am zis niciodata ca in tara viata e usoara si roz, dar inainte sa plec aveam job si unde sta, acum, daca ma intorc, nu ma vad capatandu-le prea usor.

Am impresia ca ce nu inteleg si nu vad criticii mei, e ca am foarte des posturi autoironice, posturi in care fac haz de necaz, in care ma iau in râs singura. Posturile mele despre Franta, "contra" Frantei nu sunt in nici un caz acide, nici nesimtite; ele reprezinta doar experienta mea cu cei mai nesimtiti functionari si, unele, au ca baza revolta impotriva romanilor care se plang atata de tara noastra si dau ca exemplu Occidentul.

De ce "Denisa contra Frantei"? Pentru ca, mai ales in perioada in care am inceput blogul, era o adevarata batalie intre mine care voiam sa ies din casa, sa ma integrez, sa lucrez, si Franta care se opunea (cititi posturile despre cum mi-am cautat de munca, despre statul civil si mersul la prefectura). Titlul nu inseamna deloc ca urasc Franta, ca vreau sa demonstrez ca e de rahat sau orice altceva de genul, da?

19 aprilie 2010 la 19:24  

Da Denisa,ai dreptate.Si eu am prieten in Franta si am fost pe acolo.Romanii nu sunt bine vazuti.Plec si eu definitiv acolo din septembrie,o sa-mi fie atat de greu.Te felicit.Oricum tu ai reusit.Nici eu nu o sa uit acolo ca sunt romanca.Ti-am trecut ID tau pe messul meu.Multumesc pentru accept.ADINA.

19 aprilie 2010 la 21:19  

Nu ştiu despre ce este vorba că este prima oară cînd trec pe aici. Îmi pare rău că trebuie să "plăteşti" o imagine construită cu sîrg de dragii compatrioţi, dar te apreciez că nu renegi rădăcinile şi mai ales pentru voinţa ta.

Baftă, deşi nu cred că ai nevoie :)

19 aprilie 2010 la 22:37  

Esti studenta la Sorbona si nu-i putin lucru, ai talent, esti tanara si sunt sigur ca vei reusi.Toti avem probleme la inceput, ai rabdare 3-4 ani si totul se va schimba.Cineva zicea ca odata plecat nu mai e drum de intoarcere. Nu-i chiar asa de intors te poti intoarce, dar nu mai esti cel ce erai inainte, nu mai apartii locurilor stiute, vremurilor trecute, vei fi tot mai putin "romancuta de sub sapca lui Gavroche", iar "Denisa contra Frantei" se va transforma treptat in "Denisa pentru Franta".
NickCad

20 aprilie 2010 la 06:45  

Mişto scris blogul, plus că ma "deranjează" lipsa de greşeli (ortografie, ceva..) - se vede mîna, sau poate sînt eu obosit.

Din postările celorlalţi inţeleg că nişte mîrlani te vorbesc de rău - te supără? te miră? te mai miră ceva? chiar după ce vii de la Mac? Zoe, fii bărbată. Nu le da satisfacţia unui raspuns ca nu merită, lasă-i în manelele lor.

21 aprilie 2010 la 07:47  

Aaah .. am vazut posturile din evz - splendid; poate acum realizezi de fapt de ce Sorbona şi nu Bucureşti (noi îi ziceam "micul Periş" - cumva jignindu-i pe perişeni), de ce tu ştii franceza şi nu el româna, etc.

Da' las' că-ţi prinde bine, ştii la ce-ai putea să te intorci.

- şi semnez cu curaj,
Anonim

21 aprilie 2010 la 08:05  

Buna Denisa,iti citesc blogul de aproximativ 1 luna,nu stiu daca esti la curent cu ultima magarie in voga din mass-media franceza,este vorba despre comediantul Jonathan Lambert de la France 2,ai aici un link cu un filmulet:

http://www.220.ro/emisiuni-tv/Salutul-Romanilor-In-Franta-Mana-Intinsa-Cersind/A79j7Oe6y8/

este inca un exemplu de distorsionare a realitatii si faptelor,un exemplu de xenofobie,vroiam sa stiu cum este vazuta situatia aceasta in Franta de catre omul de rand?

21 aprilie 2010 la 09:06  

Borza, uite ca nu stiam de gluma asta de neam prost, in plus imi placea de om si imi placea emisiunea aia. Ce magar!

Din pacate, asta stiu francezii despre noi, iar cand vin in tara sa vada cum e, dau peste unii care nu fac decat sa intareasca prejudecata (una din multe: consortului i-a cerut un taximetrist 1 milion in loc de 400 de mii pentru c-a vazut ca e strain). Abia abia mi-am reeducat cat de cat colegii de la munca si de la scoala, dar cu o floare nu se face primavara, iar romanii (si nu, nu numai tiganii, trebuie s-o recunosc) se fac tot mai desi prin trenuri si metrouri.

@Anonimi: da, stiu sa scriu romaneste, da' se pare ca asta ma califica la categoria "analfabeta inculta" in ochii unora :))
@Celorlalti anonimi: multumesc :)

21 aprilie 2010 la 11:30  

Tocmai văd că au apărut şi tembelismele de genul "hai să nu spunem lucrurilor pe nume, că deranjează". Din asta trebuie să înţeleg că unele rahaturi nu sunt spălate nici măcar de WC-urile europene?

21 aprilie 2010 la 12:47  

Nu inteleg la ce te referi, DeMaio.

21 aprilie 2010 la 12:52  

Te lauzi ca ai terminat cu medie mare liceul, ca ai facut 2 ani de facultate, ca stii franceza, engleza si putina spaniola, dar cei 7 ani de buna purtare nu-i ai draguto! Cand ai sa fii civilizata, ai sa vorbesti civilizat atunci poate ai putea sa fii indignata de raspunsurile conationalilor... Pana atunci pune mana si citeste cum zici tu ca citesti si poate ai sa intelegi cate ceva din cartile tale preferate!!!

21 aprilie 2010 la 16:13  

Draga Denisa,
Maturizeaza-te si nu te mai lauda, pentru ca limbajul folosit de tine pentru a raspunde la critici te caracterizeaza!

21 aprilie 2010 la 16:16  

Buna Denisa,
daca ai crezut ca poti fi fara bun simt si nimeni sa nu te critice te-ai inselat! Sunt multi romani in Franta care traiesc de multi ani aici, care au trecut prin situatii dificile dar au bun simt! Este o mare diferenta! Te-ai gasit tu o romancuta dupa cum te descrii sa vii intr-o tara care nu-i datoare sa te primeasca si sa comentezi despre francezi! Rusineeee!

21 aprilie 2010 la 16:24  

@Anonim spunea...
Te lauzi ca ai terminat cu medie mare liceul, ca ai facut 2 ani de facultate, ca stii franceza, engleza si putina spaniola, dar cei 7 ani de buna purtare nu-i ai draguto! Cand ai sa fii civilizata, ai sa vorbesti civilizat atunci poate ai putea sa fii indignata de raspunsurile conationalilor... Pana atunci pune mana si citeste cum zici tu ca citesti si poate ai sa intelegi cate ceva din cartile tale preferate!!!

21 aprilie 2010, 16:13

Anonim spunea...
Draga Denisa,
Maturizeaza-te si nu te mai lauda, pentru ca limbajul folosit de tine pentru a raspunde la critici te caracterizeaza!

21 aprilie 2010, 16:16

Anonim spunea...
Buna Denisa,
daca ai crezut ca poti fi fara bun simt si nimeni sa nu te critice te-ai inselat! Sunt multi romani in Franta care traiesc de multi ani aici, care au trecut prin situatii dificile dar au bun simt! Este o mare diferenta! Te-ai gasit tu o romancuta dupa cum te descrii sa vii intr-o tara care nu-i datoare sa te primeasca si sa comentezi despre francezi! Rusineeee!


toti trei ignorati un lucru,este blogul ei si spune ce vrea pe el
-spunea cineva ca:"Te-ai gasit tu o romancuta dupa cum te descrii sa vii intr-o tara care nu-i datoare sa te primeasca si sa comentezi despre francezi! Rusineeee!"-nici noi romanii nu suntem obligati spre exemplu sa primim si sa suportam toti pedofilii si homosexualii francezi care vin la noi in tara.
-alta chestie toti trei au postat anonim(le-o fi rusine de ei),cat despre civilizatia Frantei,e de ajuns sa ne uitam inapoi cu cativa ani cand Nicolas Sarkozy era doar ministru de interne iar papuasii din fostele colonii franceze au iesit in starda pentru ca nu mai puteau de bine in ultra civilizata Franta....de fapt nemultumirea lor nu venea atat din nivelul de trai cat din modul "civilizat"si xenofob cu care erau tratati de catre societatea franceza.....fratilor nu va place blogul nu-l mai cititi

21 aprilie 2010 la 17:01  

Ultimii anonimi, cititi posturile la care comentati, intai si-ntai; si p-orma, cand imi ziceti ca ma exprim necivilizat, sa va vad cu exemple, nu cu batut apa-n piua. Sa-mi aratati pe text unde sunt nesimtita, vulgara, needucata si restul.

Si, dupa cum am mai zis: daca nu va place parerea mea, faceti-va blog si spuneti-o pe a voastra. Deocamdata, definitia acceptata pentru "opinie" e legata de subiectivitate, adica, tradus, inseamna ca fiecare gandeste si vede altfel, ca imaginea pe care si-o face despre lume depinde de criterii personale. "Lumea e reprezentarea mea": ce zic eu despre lume e ceea ce vad eu despre lume. Si cata vreme mi se garanteaza prin constitutie dreptul la parere, n-o sa ma faceti voi sa mi-o schimb sau sa nu mi-o exprim. De altfel, numai de dragul libertatii de opinie, idee la care tin, nu inchid nici nu sterg comentariile pe aici.

21 aprilie 2010 la 17:51  

Buna Denisa, sunt si eu în Fr. si de acord cu tine fara rezerve. Vreau sa citesc mai mult pe blogul tau ca sa pot scrie / raspunde mai ales celor care fara sa înteleaga critica si fac educatie. Pe curând!

21 aprilie 2010 la 18:49  

Denisa, excelent raspunsul!
"Dacă apare pe lume vreun geniu adevărat, îl vei cunoaşte sigur după acest semn, şi anume toţi imbecilii se vor uni într-o conjuraţie împotriva lui."

Jonathan Swift,
Thoughts on Various Subjects,
Moral and Diverting

citat din Conjuratia Imbecililor, pe care daca nu ai citit-o ti-o recomand
Mihai Cercel

22 aprilie 2010 la 10:35  

Denisa:"Si ca sa va raspund intrebarii indiscrete: sunt deja casatorita, de aia e atata fâsâiala in comentarii, ca m-as fi maritat pentru acte sau ceva."
fâsâiala - elevat
Denisa:"Olga, maica: parintii mei nu-s comunisti fiindca tata a fost la Revolutie; barbatul nu m-a lasat; la McDonald's lucrez pentru ca e criza si nu se angajeaza, si nu mi-e rusine sa muncesc, orice munca ar fi, ca n-am pretentii de aristocrata; daca vrei educatie, iti arat cu cat am terminat bacul si cu cat am intrat la Sorbona; la prefectura mi-a trebuit titlu de sejur pentru dreptul de munca; stapanesc franceza mai bine decat multi vorbitori nativi si ti-o dovedesc oricand; iar daca interviul ar fi fost publicat complet, cu toate raspunsurile mele, ai fi vazut ca eu imi iubesc tara si n-am zis niciodata ca romanii sunt nulitati; studiile costa fix 174€, inscrierea, si mi-am platit-o singura; si in cele din urma, esti o dobitoaca."
dobitoaca - Sorbona
"Denisa contra Franţei - pentru că eu şi ţara asta ne detestăm cordial" - bun simt

Ti-am dat exemplele draga Denisa!!!
Anonimul care nu vrea sa citeasca ce scrii pentru ca citeste cartile tale preferate!!!!!

22 aprilie 2010 la 11:02  

- "fâsâiala" nu-i la categoria vulgara in DEX.
- raspunsul pentru Olga: tu ai vazut cum mi-a vorbit si ce insulte mi-a trantit, si cum mi-a jignit familia?! si pentru ca la toate astea eu ii dau un raspuns calm in care imi permit o singura data sa ii raspund, nici macar pe acelasi ton, dar cu un cuvant pe care l-ar intelege, tot vina mea ii? Da-mi voie sa-ti rad in nas cu exemplele tale.
- titlul: de cand bunul simt inseamna sa fii doar pentru ceva, iar nesimtirea sa fii contra? Inseamna ca revolutionarii de la 89 sunt nesimtiti pentru ca au fost contra regimului?
Daca astea ti-s exemplele, allow me to lol, cum ar zice neelevatii. Demonstratie mai subreda n-am vazut de mult.

PeSeu: "mai mult de trei puncte de exclamatie sunt semnul unei minti deranjate", zise candva cu umor un scriitor pe care-l ador. Un neelevat, bineinteles.

22 aprilie 2010 la 20:02  

Vlade, când mergi la cineva acasa, ala în primul rând te respecta ca esti musafirul lui. Nu stiu daca esti în Franta, nu stiu ce faci tu în Franta, nu stiu (ca nu spui) cine esti, câti ani ai, daca scrii, pe unde scrii, ce scrii, da' vezi ca daca bate vântul invers te stropesti...

29 aprilie 2010 la 20:27  

Eu cred ca esti foarte curajoasa si sunt mandra ca mai sunt si romani ca tine in lume. Si eu m-am intors acum dintr-un stagiu de studii in Franta si e adevarat ce spui, sunt f. reticenti cand e vorba de angajat straini. Dar probabil ca se poate reusi, cu perseverenta.
Te pup si iti urez mult succes in continuare.
Mihaela.

17 mai 2010 la 12:55  

Multumesc, Mihaela :)

17 mai 2010 la 19:35  

Acu' stiu ca e deja veche povestea, insa nu ma prea pot abtine.
Apreciez atitudinea deloc lipsita de bun simt a Denisei. Eu, de fel, sunt mai coleric si raspund deseori cu aceeasi moneda carcotasilor. "Comentatorii" unor articole (pe care ei nici macar nu le inteleg) sunt, de regula, oameni care nu cauta niciodata conversatii pozitive, vesele, constructive. Chestiile negative, otevismele ii starnesc, ii provoaca la ceea ce sunt ei, de fapt.
I-am cunoscut si eu pe francezi, in felul meu. Normal ca mi-am facut si o perere despre impricinati. Sunt sigur ca nu e cea mai corecta, cea mai obiectiva, poate prea pozitiva. Dar toti aia pe care-i stiu eu personal, intamplator, sunt de treaba. Iubesc Romania (uneori nici nu mai stiu de ce), imi place Franta, admir cu voce tare cand imi vine si injur de cate ori mi-o dicteaza starea de spirit. Ce dracu' atata sclifoseala din partea unora?!?
Tu, Denisa draga, traieste-ti viata, fii fericita si treci peste rahaturi, chiar daca ai sau n-ai dreptate de fiecare data. Este al doilea articol-interviu similar, lecturat de mine in EvZ, care genereaza fix aceleasi reactii (din partea cititorilor, din partea intervievatului, din partea comentarilor de pe blog...). Deci ar trebui sa fie normal, nu?
Mie imi place cum traiesti, imi place cum scrii si mi-e de ajuns ca sa te citesc si sa te dau exemplu pozitiv.
Bafta!

11 iunie 2010 la 09:37  

aide bre esco. Poi tzai permis tu, venita da la moldova, sa zici ca francii nau trei cuaie si doo puli? pardon penisuri, ca ei sunt finuti :D


vezi ma daca nu bei mai mult?

22 iunie 2010 la 15:26  

Te trezisi si tu la spartul targului, animale :))

22 iunie 2010 la 19:10  

stii cum ie zicerea aia. nu nu aia cu plm. ailalta
"decat devreme si prost mai bine mai tarziu si fara rost"

a. da. si plm

23 iunie 2010 la 09:52  

iaca, dupa animaloo mai vine un super-intarziat care habar n-avea de toata treaba asta... si pot sa-ti zic ca nu ma mira reactiile. n-am vazut NICIODATA in presa online din Romania vreun articol despre un roman din strainatate la care sa nu se gaseasca multi alti romani care sa arunce cu noroi si sa acuze de una sau de alta - de orice.
Atata rautate am strans in noi ca popor ca ma intreb daca o sa ne "vindecam" vreodata :(

23 septembrie 2010 la 21:52  

Buna Denisa,

La Multi Ani!

9 ianuarie 2012 la 06:51  

buna Denisa vreau sa vb ceva important cu tine...... detali pe id de skype h_daniel21

16 iunie 2015 la 17:09  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire