"Aş vrea ca toţi cei din blogroll (şi nu numai) să răspundă. E faină. Mai ales cei pe care i-am descoperit recent. " a zis Cinabru, şi n-am putut să-l refuz, fiindcă e genul de om care tare aş vrea să aibă o părere bună despre mine. Şi-n plus, e vorba despre cărţi.
1. Care este cea mai bună carte citită de tine?
Of, leapşa începe în forţă cu o întrebare dificilă. Mi-e greu să compar cărţile mele preferate între ele, nu poţi să spui că Zola e mai bun decât Cărtărescu sau că Saint-Exupéry e mai presus de Tolkien şi amândoi mai jos de Murakami. Sunt obligată să acord deci un multiplu premiu întâi cu coroniţă. În nici o ordine anume, fiindcă prima carte din listă nu-i mai bună decât a patra, doar mi-a venit mai repede în minte:
- Orbitor, Mircea Cartarescu
- Exuvii, Simona Popescu
- Germinal, Emile Zola
- Mizerabilii, Victor Hugo
- Pamant al oamenilor, Antoine de Saint-Exupéry
- Cronica pasarii-arc, Haruki Murakami
- Sarpele, Maitreyi, Nunta in cer, Eliade
- Pacientul englez, Michael Ondaatje
- Lolita, Nabokov
2. Ai făcut cadou cărţi?
Rar, pentru că adesea nu ştiam dacă şi ce anume citeşte persoana respectivă. Am riscat cu cei mai inteligenţi dintre prietenii mei, care, chiar dacă n-aş fi nimerit exact genul de carte pe gustul lor, ar fi fost suficient de deschişi la nou ca să încerce şi altceva.
3. Care este viitorul literaturii?
Nu ştiu, sper doar să se oprească acest nivelement par le bas, cum s-ar zice pe limba lui Zola, şi să reapară acea elită de oameni citiţi şi inteligenţi care să servească de model. Altfel, tare mă tem că literatura o să dispară încetul cu încetul.
4. În ce limbi ai citit cărţi?
În română, engleză şi franceză.
5. Ce cărţi "celebre" nu ţi-au plăcut?
"Un veac de singurătate" şi "Povestea târfelor mele triste", alături de majoritatea romanelor lui Balzac.
6. Ce ţară a produs cea mai bună literatură?
Dat fiind că în liceu ne-am axat pe literatura română, iar după aceea n-am avut un îndrumător bun care să mă ajute să descopăr cum trebuie literatura universală, mă tem că nu pot răspunde în cunoştinţă de cauză.
7. Iei notiţe din cărţile pe care le citeşti?
Foarte rar, pentru că cititul îmi taie orice legătură cu lumea reală, nu mai aud, nu mai văd, nu mă mai gândesc la nimic altceva. Nu mă pot întrerupe ca să iau notiţe.
8. Cam câte cărţi ai citit până acum?
E greu de făcut un calcul. În generală nu-mi amintesc chiar deloc ce am citit, în afară de Jules Verne, ţin minte doar că mă duceam cam de două ori pe săptămână la bibliotecă. În liceu, în medie, umpleam cam zece fişe a 27 de cărţi pe an, dar trebuie luat în considerare faptul că am luat aceleaşi cărţi de mai multe ori (de exemplu cele necesare pentru ore sau cele care îmi plăcuseră), la care se adaugă şi cărţile de critică. În facultate, am început să citesc mai rar, fiindcă nu mai aveam acces la bibliotecă şi duceam o viaţă agitată, mai ales când am început şi să lucrez. Nu cred că am trecut de 50 de cărţi în doi ani jumătate. De când sunt în Franţa, mi-am propus în fiecare an să citesc cel puţin o sută de cărţi. Din păcate, depresiile, apoi internetul nelimitat (la care se adaugă şi propriul laptop, deci nu mai trebuie să fac pauze că să-l folosească şi consortul) şi lenea m-au împiedicat să-mi ating scopul. Sper să-mi revin în forţă anul ăsta. De altfel, există şi o listă a cărţilor citite, în continuă updatare, în coloana din dreapta.
9. Cu ce cărţi ai dormit în braţe de plictiseală?
"Unde eşti?" a lui Marc Lévy, majoritatea cărţilor lui Coelho, "Isabel şi apele diavolului" a lui Eliade (oricât de mult l-aş iubi, n-am putut sub nici o formă să termin romanul ăsta. M-am forţat de două ori) şi altele care au fost atât de plictisitoare, că nici nu-mi mai amintesc de ele. Dovada supremă.
10. Ce înseamnă cărţile pentru tine?
Atât de mult, încât am două variante de răspuns: să scriu un post nesfârşit sau să apelez la clişeul "nu aş putea trăi fără ele".
11. Care este cea mai scumpă carte pe care ai cumpărat-o?
Cred că "Memoriile unei gheişe" a lui Arthur Golden şi asta doar din cauză că împrumut cărţi mai degrabă decât să le cumpăr.
12. Care este cel mai tare final la o carte citită?
Nu-mi amintesc nici unul care să mă fi marcat în mod deosebit, poate cel al "Parfumului" lui Patrick Suskind sau cel al "Pe bune/ pe invers" al lui Adrian Şchiop.
13. Care este cea mai influentă carte citită de tine?
Influentă în ce sens?
14. Care scriitor te-a influenţat cel mai mult?
Aş zice Eliade, Cărtărescu şi Simona Popescu. Probabil după ceva gândire aş reveni (şi) cu alţii.
15. Cât de repede citeşti o carte?
În medie şi dacă nu mă întrerup, 300 de pagini în 2 ore, în format normal. Depinde şi de chef, lene şi interesul pe care mi-l trezeşte cartea, de asemeni de dificultatea ei. Terry Pratchett, care îmi place enorm, trece într-o oră, maxim două, pentru că nu pot să-l las din mână decât ca să mă ţin de burtă de râs. "Pendulul lui Foucault" e captivantă, dar dificilă, trebuie să încetinesc ritmul ca să nu sar peste detalii.
16. Poate literatura să schimbe lumea?
Cu siguranţă, cu condiţia să se întâmple lucrul de care spuneam la întrebarea numărul 3. Altfel, degeaba strigă scriitorii şi degeaba ar avea chiar şi cea mai mare putere de persuasiune, dacă nu-i citeşte nimeni.
Oricine vrea să preia această leapşă, e rugat să o facă fără să se jeneze. Lăsaţi-mi doar link în comentariu, să citesc şi eu.
Si, în loc de concluzie:
Din categoria esk si cartile, leapsa pe bloguri
Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Multumesc mult pentru ca ai gasit timpul sa raspunzi. Sa le iau si eu pe rand sau alandala.
Orbitor, Mizerabilii, Cronica Pasarii-Arc, Lolita, mi-au placut si mie enorm. Trebuie sa le disecam candva intr-o discutie pe messenger.
Un veac de singuratate mi-a placut la inceput (la 16 ani), acum am certitudinea ca Marquez a murit de mult timp ca scriitor. Imi place in continuare, foarte mult, Dragostea in vremea holerei. Dar e stins, epuizat, mort.
Io am zis ca cei mai buni is americanii, rusii si francezii. Dar nu numai. Jules Verne nu am putut sa citesc vreodata. Marc Levy si Coelho - c'est du caca, dupa cum spuneam.
Uite, mie Eliade scriitorul nu imi spune nimic, nu imi place. Istoricul, jurnalistul, eseistul, sa zicem, asta da, il citesc mereu fascinat. Dar ca prozator - pentru mine nu inseamna mare lucru.
M-am cam lungit. Multumesc inca o data pentru raspunsuri si sa ne citim/vorbim cu bine.
Cinabru spunea...
5 februarie 2009 la 20:22
Abia astept sa reluam discutia, e clar.
De la Marquez nu am mai citit nimic dupa "Veac", mi s-a taiat cheful si acum am alti autori mai interesanti pe lista de prioritati. Poate o sa iau si "Dragostea" la citit candva. Cat despre Verne, l-am citit in adolescenta, pot sa spun ca m-a influentat pe vremea aia, voiam si eu sa fiu curajoasa ca Dick, capitanul la 15 ani, desteapta si descurcareata ca Prichindel, si asa mai departe.
Dupa cum am zis, astept cu nerabdare urmatoarea discutie :D
Esk spunea...
5 februarie 2009 la 20:33
am primit si eu leapsa de la tomata, am rezolvat-o, te astept sa citesti :)
Anonim spunea...
6 februarie 2009 la 10:13
Maaai, io n-am stiut ca si tie iti plac cartile asa mult. Adica am vazut ca ai mai comentat la mine pe la diverse recenzii, da' chiar asa la nebunie, n-am stiut ca e. :)
ar trebui sa vorbesti mai des despre ele, ca vorbesti tare frumos. Si te invidiez si pe tine, ca pe multi altii ca poti citi asa repede. :P
Anonim spunea...
6 februarie 2009 la 13:54
Pai as vorbi eu, dar nu stiu sa fac recenzii asa frumoase ca ale tale. Uite ca si eu te invidiez pe tine, balanta e echilibrata :))
Oricum, te astept oricand la o discutie despre carti :)
Esk spunea...
6 februarie 2009 la 14:06
Stii cumva in Paris unde este vreo librarie romaneasca? Sau in care librarie din Paris ai gasit si carti scrise in romana? Vreau sa-mi cumpar cartile lui Veronica A. Cara, si nu prea am rabdare pana merg in tara.
Anonim spunea...
6 februarie 2009 la 22:59
Pfff, nu stiu cat de frumoase sunt recenziile mele, pentru ca am impresia ca tot timpul le lipseste ceva. Adica fie as scrie mai mult, fie n-as spune atatea. Pot sa le numar pe degete pe cele de care chiar sunt multumita. Insa in toate scrie parerea mea despre carti si cred ca pentru mine aia conteaza cel mai mult. Daca si altii gasesc lucrul ala interesant sau frumos, pe mine ma multumeste si ma bucur cand lumea se lasa convinsa sa citeasca o anumita carte. Ca urmaresc sa ii conving pe altii daca e vorba de o carte extraordinara. :P
Anonim spunea...
7 februarie 2009 la 09:31
Marci, nu, nu stiu, cred ca doar la consulat am vazut mentionata o biblioteca romaneasca.
Tomata, crede-ma ca as vrea sa scriu si eu ca tine, mie-mi ies niste recenzii in limba de lemn, mama mama!
Esk spunea...
7 februarie 2009 la 10:29
Iaca, sunt ascultatoare: http://naru.wordpress.com/2009/02/07/in-care-e-vorba-despre-carti/
Anonim spunea...
7 februarie 2009 la 20:14
tocmai ti-am raspuns la prima leapsa si deja ai alta? infuckingcredibil? :))
Anonim spunea...
7 februarie 2009 la 22:18
Ha? Cine? Eu?
Naru, sarumana, vin' sa te pup.
Esk spunea...
7 februarie 2009 la 22:59
Ioi, abia astept sa ma pun si io s-o fac. <3 bookiez. :D
Anonim spunea...
9 februarie 2009 la 10:27